ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi
Gıda ürünleri sağlığımızı en kolay etkileyecek faktörlerden biridir. Bu nedenle gıda ürününün güvenliği, ürünü kullanan tüketicinin mutlak bir talebidir ve üretim şirketlerinde tamamen yönetimin sorumluluğundadır. Bu nedenle gıda güvenliğini mutlak ve değişmez bir kalite parametresi olarak ele almak gerekir. Bir yönetici, işletmesinde hijyen standartlarına uygun üretim yapmak ve ürettiği ve sattığı her parti ürünün güvenli olduğundan emin olmak istiyorsa Gıda Güvenliği Yönetim Sistemini kurmalı, sürekliliğini sağlamalı ve işleyişini desteklemelidir.
ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi, uluslararası gıda tedarik zinciri yönetimi ve gıda güvenliği için önemli bir fırsattır. Bu Standart, HACCP'yi (Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları) uygulamak ve geliştirmek için etkili bir araç olarak ortaya çıkmıştır. Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi, risk yönetimine dayalı entegre bir sistem olmak için ISO 9001 ve ISO 14001 standartlarıyla eşleştirilebilir. ISO 22000: 2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi aşağıda özetlenmiştir.
4. Gıda güvenliği yönetim sistemi
4.1 Genel gereklilikler
4.2 Dokümantasyon gereklilikleri
5 Yönetim sorumluluğu
5.1 Yönetim taahhüdü
5.2 Gıda güvenliği politikası
5.3 Gıda güvenliği sistemi planlaması
5.4 Sorumluluk ve yetki
5.5 Gıda güvenliği ekip lideri
5.6. İletişim
5.7 Acil durumlara hazırlık ve müdahale
5.8 Yönetim incelemesi
6 Kaynak yönetimi
6.1. Kaynak
6.2 İnsan kaynakları
6.3 Altyapı
6.4 Çalışma (iş) ortamı
7 Güvenli (sağlıklı) gıda üretiminin planlanması ve gerçekleştirilmesi
7.1 Genel
7.2 Ön koşul programları
7.3 Tehlike analizi için ön adımlar
7.4 Tehlike analizi
7.5 Operasyonel ön koşul programlarının oluşturulması
7.6 HACCP Planının oluşturulması
7.7 Ön koşulları ve HACCP planını belirleyen dokümantasyonun
ve ön bilgilerin güncellenmesi
7.8 Doğrulama planı
7.9 İzlenebilirlik sistemi
8 Gıda güvenliği yönetim sisteminin geçerliliği, doğrulanması ve iyileştirilmesi
8.1 Genel
8.2 Kontrol faaliyet kombinasyonlarının geçerliliği
8.3 İzleme ve ölçümün kontrolü
8.4 Gıda güvenliği yönetim sisteminin doğrulanması
8.5 Geliştirme/iyileştirme
